Друк

З 15% до 80%: як за роки децентралізації зросла підтримка і довіра до реформи

.

В Україні вп’яте за час впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень дослідили ставлення громадян до реформи, її підтримку та наскільки є відчутними для людей зміни, що відбулися.

 

 

В Києві презентували результати п’ятої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування» серед населення України (щорічне дослідження, яке проводиться з 2015 року) та третьої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування: думки і погляди жителів територіальних громад, які пройшли процес об’єднання в 2015-2018 роках» (щорічне дослідження, яке проводиться з 2017 року).

Олена Литвиненко, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні назвала щорічне соціологічне дослідження щодо децентралізації важливою складовою роботи Ради Європи в Україні щодо поширення обізнаності населення про реформу, про стан її виконання, отримані результати і ті, яких Україна може досягнути завдяки впровадженню змін.

«Децентралізація вважається однією з найуспішніших реформ Уряду, яка впроваджується за підтримки міжнародних партнерів, в тому числі, і Ради Європи. Аналізуючи результати дослідження, ми бачимо зростаючі відсотки підвищення рівня обізнаності населення, поінформованості, усвідомлення того, що така реформа покращує послуги і наближує їх до громадян. Децентралізація – це двигун доброго врядування і це те, що наближує Україну до європейських країн», – сказала Олена Литвиненко.

Якщо коротко в цифрах, то результат дослідження такий: більшість населення – 59% вважають потрібними реформу місцевого самоврядування та децентралізацію, а серед тих, хто добре обізнаний про реформу, 81% вважають, що Україні потрібна децентралізація; 59% українців або відчули покращення від реформи, або очікують на нього; абсолютна більшість населення – 87% вважають, що необхідно встановити державний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

«Ми проводимо 100-150 досліджень на рік і мали можливість оцінювати різні реформи.  З нашого досвіду децентралізація виявилася найбільш успішною і такою, що найбільше підтримується населенням. Я не пам’ятаю жодної реформи, де б реальність перевищила очікування людей. Ті люди, які не хотіли реформи, були проти, зараз оцінюють позитивно зміни, що відбулися. Причому втричі більше людей оцінюють зміни позитивно. Це цікавий індикатор успішності цієї реформи», – сказав Володимир Паніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, презентуючи результати соцдослідження.

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій зауважив, що одразу, на старті децентралізації в 2014 році було прийняте рішення щодо забезпечення постійного зворотного зв’язку від людей щодо  реформи. Він зазначив, що тільки так можна зрозуміти, чи потрібні ті рішення, які пропонує реформа, що потрібно скоригувати, чи є позитивні зрушення і чи відчувають їх люди.

«Ми пересвідчилися, що це було правильно – досліджувати те, як люди сприймають реформу, чи розуміють і підтримують її. Адже нема потреби проводити те, що люди не підтримують. Ця реформа дуже складна, бо охоплює всю систему місцевого самоврядування України, територіального устрою і всю систему територіальної організації виконавчої влади. Все це стосується кожного громадянина, громади, району. Тому важливо було розуміти наскільки громадяни України все це сприймають. Так, ми багато працювали над комунікацією реформи. Ми починали з 15% довіри до неї збоку суспільства, а сьогодні цей рівень зріс в рази», – зазначив В’ячеслав Негода.

Він додав, що на результати цьогорічного соцдослідження негативно вплинуло багато факторів: неможливість проводити тісну комунікацію з учасниками реформи на місцях внаслідок карантину; підготовка до місцевих виборів; неможливість низки об’єднаних громад, сформованих у 2018 році, перейти на прямі міжбюджетні відносини; не призначення перших місцевих виборів в об’єднаних громадах, які сформувалися менш як за рік до чергових місцевих виборів. Однак, за словами заступника Міністра, результати дослідження вкотре підтвердили правильність руху реформи місцевого самоврядування, і чимало місцевих лідерів перемогли на цьогорічних місцевих виборах завдяки тому, що децентралізація попередні п’ять років дала їм можливість бути результативними.

«Зверніть увагу на результати місцевих виборів. Так, ще немає всіх офіційних, які оголошує ЦВК, але ті результати, які ми з вами самі можемо оцінити, яскраво демонструють, що там, де місцеві голови працювали вже в умовах децентралізації і вдало використовували можливості реформи для розвитку громад, ті змогли сьогодні отримати дуже високий рівень підтримки населення свої громад», – сказав В’ячеслав Негода.

Від імені Мінрегіону він висловив вдячність програмі Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» і всій спільноті міжнародних проектів технічної допомоги за системну підтримку реформи місцевого самоврядування в Україні.

Дослідження проводилися Центром «Соціальні індикатори» на замовлення Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Міністерством розвитку громад та територій України.

Польовий етап дослідження тривав з 26 серпня по 10 вересня 2020 року Було проведено 2000 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України.

П’ята хвиля всеукраїнського соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування» серед населення України (ЗАВАНТАЖИТИ).

Третя хвиля всеукраїнського соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування: думки і погляди жителів територіальних громад, які пройшли процес об’єднання в 2015-2018 роках» (ЗАВАНТАЖИТИ).