Друк

Регіонам представили фінальний варіант законопроєкту про земельну реформу

.

Фінальну редакцію законопроєкту 2178-10 про земельну реформу в Україні презентував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький під час селекторної наради з областями. 

 

Участь у нараді, яка відбулася сьогодні, 15 січня, взяли голова ОДА Віталій Бунечко, голова обласної ради Володимир Ширма, перший заступник голови ОДА Володимир Федоренко та заступник голови ОДА Віктор Градівський,  а також голова Новоград-Волинської райдержадміністрації Сергій Литвинчук.

Заступник Міністра відзначив, що до кінцевої редакції цього законопроєкту, а також інших  законопроєктів у контексті земельної реформи було закладено близько 80% змін, озвучених на попереденіх 17 регіональних форумах, селекторних нарадах та безпосередніх зустрічах з асоціаціями, фермерами, аграріями та усіма зацікавленими у реформі сторонах.

Урядовець також наголосив на принципових позиціях, відповідно до яких купувати землю сільськогосподарського призначення: зможуть лише українці, концентрація земель в одних руках складає до 10 тис. га, розрахунок за землю – виключно безготівковий з перевіркою походження коштів, забороняється купувати землю у 50 кілометровій зоні від кордону, зафіксовано мінімальну ціну на земельну ділянку, банки не зможуть купувати землю – лише брати у заставу, частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій.

Відповідно до остаточної редакції законопроєкту фермерські господарства зможуть купувати земельні ділянки без аукціону за ціною нормативної грошової оцінки, а також з розстрочкою до 7 років. Крім того, фермерам надається право постійного користування с/г землею для ведення селянського (фермерського) господарства, право довічного успадкованого володіння, а також право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування. Таких земель налічується близько 560 тис. га.

Інформація з сайту Житомирської ОДА