Друк

Увага! Випалювання сухостою та сміття продовжує завдавати збитки людям та шкодить природі!

.

Щодня рятувальники Житомирщини ліквідують декілька десятків пожеж у природних екосистемах.

Такі пожежі, як правило, трапляються внаслідок того, що вогонь виходить з-під контролю людини, яка за допомогою нього намагається вести господарську діяльність – прибрати чагарники, сухостій, сміття тощо. Незважаючи на те, що такий спосіб наводити лад на господарчих ділянках та відкритому просторі заборонений, люди не зважають на це і продовжують дедалі частіше підпалювати стихійні сміттєзвалища, луки, яри, пустирі тощо. Дуже часто, не маючи достатньої кількості засобів пожежогасіння, або просто кидаючи палаючу страву напризволяще, громадяни не в змозі далі контролювати її горіння і виникає пожежа, що розповсюджується в часі та просторі. Не рідко такі пожежі перекидаються на об’єкти народного господарства, приватні оселі, поля та ліси, а іноді – забирають людське життя.

Тільки минулої доби, 23 серпня, рятувальники здійснили 6 виїздів на гасіння таких пожеж, які знищили близько 900 кв.м рослинності у природних екосистемах. На щастя обійшлось без жертв, але вогонь завдав матеріальних збитків. Завдяки оперативним діям рятувальників вдалось не допустити розвитку цих пожеж до ще більших масштабів та мінімізувати їх наслідки.

З огляду на це, Управління ДСНС України у Житомирській області вкотре закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів та на відкритих територіях.

- Навіть маленький сірник або недопалок, кинутий у суху траву, може наробити неабиякої біди.

- НЕ ігноруйте правила пожежної безпеки!

- НЕ випалюйте суху рослинність! Пам’ятайте про адміністративну відповідальність за вчинення таких дій!

- НЕ розпалюйте багаття та не застосовуйте відкритий вогонь поблизу хлібних полів, лісів або будь-якої іншої рослинності!

Будьте пильними та у разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером Служби порятунку «101».

Новоград-Волинський МРВ

УДСНС України у Житомирській області