Друк

УВАГА ! ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПРЕДМЕТ ТА ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ!

.

З 27 серпня по 05 вересня 2019 року фахівцями У ДСНС України у Житомирській області на території Новоград-Волинського району було вилучено для подальшого знищення понад 8 артилерійських снарядів часів другої світової війни.

Ці всі знахідки знаходились в дуже цікавих місцях, а саме: 27 серпня на пульт 10 ДПРЧ (м. Новоград-Волинського) надійшло повідомлення від мешканця району, що поблизу с. Майстрів в канаві знаходяться підозрілі предмети схожі на вибухонебезпечний предмет далі - (ВНП). На місце виявлення ВНП було відправлено фахівця 10 ДПРЧ (м. Новоград-Волинського) який оглянув знахідку і охарактеризував як артилерійські снаряди 125 калібру часів другої, ВВВ - 7 ШТ. Згодом, ввечері цього ж самого дня знов надійшло повідомлення до чергової частини 10 ДПРЧ (м. Новоград-Волинський) від мешканця району, що поблизу с. Вишківка про те що, на узбіччі дороги знаходиться ВНП. Після детального огляду предмета, фахівцями ДСНС було встановлено що це 125 мм артилерійський снаряд часів другої ВВВ.

На протязі неділі фахівці 10 ДПРЧ (м. Новоград-Волинського) виїжджали ще на схожі виклики 3 рази, але під час огляду фахівцями було встановлено, що це старі деталі від вантажних автомобілів.

Співробітники Новоград-Волинського МРВ У ДСНС України у Житомирській області наголошують звернути увагу щодо вибухонебезпечних предметів, до яких відносяться різноманітні боєприпаси, які випадково знаходять на землі у лісі, на полі після розмиву ґрунту дощовими водами, на дні річок, проте частіше - у ґрунті.

Це авіаційні бомби, артилерійські снаряди, інженерні та артилерійські (мінометні) міни, фугаси, гранати та патрони. Більшість із них залишились нам у спадок після Другої світової війни, але і в післявоєнний час цей «арсенал» постійно поповнювався сучасними боєприпасами, які не вибухнули з різних причин на військових полігонах та за їх межами.

Основну небезпеку у вибухонебезпечних предметах становлять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Під час перебування у землі від впливу вологи, взаємодії металу та вибухової речовини боєприпасу утворюються хімічні сполуки – пікрати, які зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів. Пікрати також можуть вибухати від тертя, іскри чи удару.

Запам’ятайте! Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно.

Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.

При виявленні підозрілого предмета, що може виявитися вибухонебезпечним:

- не чіпайте, не відкривайте, не рухайте знахідку;

- зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена;

- відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;

- відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;

- припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;

- організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;

- про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити місцеві органи влади (сільську раду, відділення міліції, відділ з питань надзвичайних ситуацій за номером 101).

Категорично забороняється:

- брати вибухонебезпечний предмет у руки, зберігати його, нагрівати та ударяти по ньому;

- переносити, перекладати, перекочувати його з місця на місце;

- намагатися розібрати;

- використовувати для розведення вогню, кидати, класти у вогонь;

- заносити в приміщення;

- закопувати в землю;

- кидати в криницю або річку;

- здавати на металобрухт;

- використовувати для виготовлення саморобних піротехнічних засобів - петард чи вибухових пакетів.

Не забувайте, що легковажне та необережне поводження з вибухонебезпечними предметами неодноразово призводило до загибелі або каліцтва як дітей, так і дорослих.

Новоград-Волинський МРВ

У ДСНС України у Житомирській області