Друк

Держсанепідслужба інформує

.

Лабораторіями Новоград-Волинського міжрайвідділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» в І кварталі поточного року проведено дослідження 2989 проб об'єктів навколишнього середовища в місті та районі.

За мікробіологічними та санітарно-гігієнічними показниками не відповідали нормативам відповідно 0,7- 11,0 % досдіджених проб.
Відхилення за бактеріологічними показниками були виявлені в пробах питної води відібраної із громадських криниць по вул.Житомирській 34,64, із джерела по вул.Леваневського та із криниць с.Наталівка вул.Заводська, в ЗОШ, ДНЗ с.Пилиповичі та у воді р.Случ після впаду стічної води із міських очисних споруд каналізації.
Не стерильними виявились 7 проб манікюрного інструментарію в перукарнях міста.
За санітарно-гігієнічними показниками не відповідали вимогам ДСаН Піну
2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за вмістом заліза та марганцю проби води із водогонів ОСББ «Майданчик 4 Ч» с.Чижівка, ПАТ «Укртранснафта» ,ПП «Віро-1» смт.Городниця,
КП «Волинь-Сервіс», с.Сусли ,остання проба мала відхилення також по жорсткості.
В міськводогоні та водогоні Наталівської сільської ради відхилення не реєструвались. Перевищення вмісту нітратів виявлені в джерелах по вул.Водопровідній та Надслучанській, в трьох приватних криницях міста та зверненями громадян та у 28,5% досліджених проб із криниць де проживають породілі.
При дослідженні продуктів харчування встановлені відхилення також по вмісту нітратів у буряках у двох ЗОШ та дев»яти ДНЗ міста від 1999,9 мг/кг до 5074,9 мг/кг. при нормі 1400 мг/кг. За результатами досліджень Новоград-Волинським міжрайонним Управлінням Головного Управлінням Держсанепідслужби вживання буряків було заборонене.
Мало місце заниження калорійності в третіх стравах в ДНЗ та ЗОШ с.Кікова (компот та чай).
Слід відмітити, що згідно державних санітарних правил і норм «Мікробіологічні нормативи та методи контролю громадського харчування», державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів (ДСПіН 2.2.2.022-99) та інших законодавчих актів більшість керівників підприємств, перукарень належним чином дбають про безпеку своїх відвідувачів. Систематично досліджуюється продукція, періодично вода на об»єктах громадського харчування, проводиться щомісячно контроль стерильності інструментів в стоматологічних кабінетах та перукарнях.Проте кілька власників закладів громадського харчування, чекаючи чогось від реформи служби в користь собі,наражають на небезпеку відвідувачів своїх закладів.
Це стосується і водогону Госпрозрахункової дільниці обслуговування об»єктів соціальної сфери с.Гульськ який не забезпечує лабораторного контролю взагалі.
Інформуючи про це - хочу нагадати, що із підвищенням температури в весняно-літній час зростає ризик виникнення інфекційних захворювань серед населення, тому пріоритетом на об»єктах має стати підвищений контроль за дотриманням санітарних норм і правил збоку керівників суб'єктів господарювання.

Л.М.Прохор,

завідувач Новоград-Волинським міжрайонним відділом