Друк

Семінар бібліотечних працівників району «Пошук та запровадження нових форм роботи з популяризації краєзнавства у бібліотеці»

.

Бібліотечне краєзнавство – одна з унікальних сфер діяльності, яка відрізняє районні та сільські публічні бібліотеки від інших, надає їм місцевого колориту, регіональної специфіки.

Краєзнавча діяльність передбачає виявлення, збирання, зберігання і організацію загальнодоступного користування інформацією про край, зафіксованою у документах. Базою для краєзнавчої діяльності бібліотек є краєзнавчі фонди.

Новоград-Волинська районна бібліотека імені Лесі Українки є центром краєзнавчої роботи в районі. 20 квітня 2016 року в читальному залі відбувся районний семінар бібліотечних працівників на тему: «Пошук та запровадження нових форм роботи з популяризації краєзнавства у бібліотеці». Семінар відкрила директор бібліотеки Ковалевська Лариса Дмитрівна. Вона наголосила, що бібліотекарі району зібралися на семінар напередодні сумної дати для України – 30-их роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС і надала слово ліквідатору аварії, керівнику міськрайонної спілки «Чорнобиль» Співаку Ярославу Михайловичу.

Ярослав Михайлович, як учасник і очевидець, розповів бібліотекарям про події квітня 1986 року, згадав ліквідаторів міста і району, продемонстрував фото тих років. Співак Я.М. сказав, що ми повинні гідно вшановувати героїзм усіх пожежників, військовослужбовців, медиків, робітників ЧАЕС, які ціною свого життя та здоров'я ліквідували найстрашніші наслідки цієї катастрофи. Директор подякувала йому за участь у заході, побажала здоров'я і вручила квіти.

Потім дуже важливу інформацію надала інша гостя заходу – Бондарчук Наталія Олексіївна – начальник відділу соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС РУПСЗН. Вона розповіла, що над виконанням завдань, пов'язаних із соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, щоденно працюють спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської райдержадміністрації. В Новоград-Волинському районі проживає 10384 громадян, які мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС. Бондарчук Н.О. надала юридично-правову консультацію про те, хто має отримувати пільги та компенсації і які.

Семінар продовжив свою роботу за планом. Директор Ковалевська Л.Д. зробила повідомлення «Сучасні підходи організації краєзнавчої роботи в публічних бібліотеках району». Наголосила на проведені масових заходів до 30-річчя аварії на ЧАЕС, про здачу бібліотекарів району папок про історію свого села спеціалісту з питань пам'ятникоохоронної та краєзнавчої роботи відділу культури РДА Н.Ф. Ткачук. А ще на черзі дня – індивідуальна підписка краєзнавчої періодики сільськими бібліотекарями на II півріччя 2016 року. Цьому питанню приділено чимало уваги, адже газети, що отримуватимуть сільські бібліотекарі, потрібні у веденні краєзнавчої картотеки, оформленні виставок, створенні папок-досьє та проведенні масових заходів краєзнавчої тематики.

Олена Дяченко, головний бібліотекар районної бібліотеки для дорослих, надала консультацію «Краєзнавчий фонд, довідково-бібліографічний апарат бібліотеки та форми популяризації краєзнавства в бібліотеці». Дяченко О.В. сказала, що інновації стали невід'ємною частиною бібліотечного життя. Вони допомагають бібліотекам стати конкурентноздатними, запроваджувати нові бібліотечні послуги, формувати позитивний імідж в суспільстві і конкретній громаді. Серед таких інноваційних форм поширення набули бібліотечні флешмоби, виставки-інсталяції, буккросінги, поетичні зорепади, краєзнавчі лабіринти та інші.

Методист районної бібліотеки для дорослих Альона Ющенко підготувала консультацію «Краєзнавча робота з молоддю: досвід, проблеми». Розповіла про такі форми роботи, як виставка-експозиція, виставка-сюрприз, літературна (історична) розвідка, історико-краєзнавчий конкурс, краєзнавче турне. Ющенко А.В. акцентувала сільським бібліотекарям на здачі текстового звіту з краєзнавчої роботи (щоб були різні форми масової роботи, опис заходів та фото).

В'ячеслав Метельський, методист районної бібліотеки для дітей, розповів присутнім про те, що в активі районної бібліотеки для дітей чимало традиційних заходів, таких як виставки, ігри, вікторини, конкурси та усні журнали, свята і подорожі, зустрічі з краєзнавцями, бесіди, екскурсії. Крім того, бібліотека шукає нові підходи, впроваджуючи інтерактивні новітні форми роботи, що відповідають сучасним вимогам. Метельський В.М. надав консультацію «Форми і методи популяризації дитячої краєзнавчої літератури».

Бібліограф районної бібліотеки для дорослих Людмила Жинська зробила презентацію книги «Природно-заповідний фонд Житомирської області», яку ще недавно отримала бібліотека з обмінно-резервного фонду Житомирської обласної бібліотеки.

Закінчився семінар проведенням показової літературно-екологічної години «Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті». Бібліотекар юнацької кафедри бібліотеки для дорослих Галина Осипчук оформила у читальному залі розгорнуту книжково-ілюстративну виставку. Під час свого виступу вона розповіла про книги, представлені на виставці на тему Чорнобиля та екології, про художні твори, в яких описується ця трагедія, зачитала вірші та показала матеріали, зібрані у інформаційних папках-досьє з періодичних видань.

Директор підвела підсумки проведення семінару.
В кінці семінару для бібліотечних працівників району були надані завдання написати історію села та продовжувати роботу над краєзнавчою картотекою статей.

Багато цікавого і корисного почерпнули бібліотекарі під час семінару, який справді став «творчою лабораторією» для бібліотечних фахівців району.

Директор районної бібліотеки
імені Лесі Українки
Лариса Ковалевська

joomlamodniyportal.ru