Друк

Сезонна алергія

.

Дедалі більше пригріває сонце, розцвітають квіти, дерева вкриють крону зеленим листям і густим ніжним цвітом. Усе довкола милуватиме зір і викликатиме радісні відчуття. Та чи всі раді таким змінам у природі?

Сльозотеча, закладеність та рясні водянисті виділення з носа, напади чхання, утруднення дихання (задишка або задуха) під час перебування на вулиці – перші ознаки полінозу.

Поліноз – це алергійне захворювання слизових оболонок (переважно носа та очей), зумовлене підвищеною чутливістю до алергенів пилку рослин та спор грибів, така алергія є досить поширеною.

Розрізняють три види полінозу: весняно-літній, літній та літньо-осінній. Найбільш схильні до полінозу молоді люди, в роду яких є хворі на алергію. Такі прояви обов'язково потребують консультації лікаря для призначення лікування. Нелікований поліноз прогресує з кожним роком, він поступово поширюється на весь період цвітіння дерев та трав з весни до осені, що може призвести до розвитку бронхіальної астми.

Можливі варіанти непереносимості родинних рослинних, харчових алергенів і фітопрепаратів при полінозі (березовий сік, яблука, черешня, вишня, слива, персики, лісові горіхи, морква, селера, картопля)

Основні поради:
• В період цвітіння утримайтесь від позаміських прогулянок, особливо в спекотні та вітряні дні. Показано перебування біля моря або річки.
• Необхідно більше знаходитись удома, тримати зачиненими вікна та кватирки, завісити їх вологою марлею, складеною у кілька шарів. Ефективне перебування у кімнаті із кондиційованим повітрям.
• Провітрювання проводити уночі (період мінімальної концентрації пилку).
• Старатись не виходити на прогулянки вранці.
• У квартирі часто проводити вологе прибирання. Пам'ятайте, що кімнатні рослини (герань, примула), садові та польові квіти (троянда, бузок, жасмин, конвалія, фіалка та ін.) можуть викликати загострення хвороби, тому що мають однакові антигени з пилком дерев, трав, бур'янів.
• При виході на вулицю необхідно мати сонцезахисні щільно прилягаючі окуляри. Повернувшись додому необхідно прийняти душ, переодягнутися, промити ніс та очі проточною водою.
• Можуть посилювати прояви полінозу продукти харчування, особливо рослинного походження, фітопрепарати, оскільки є можливість розвитку перехресної алергії до харчових продуктів та фітопрепаратів.

Ю.Ю. Пенькова, лікар-пульмонолог міськрайТМО