Друк

В нашому районі реєструються випадки менінгококової інфекції, в т.ч. смертельні

.

Менінгококова інфекція є дуже важливою проблемою в Житомирській області та Україні в цілому.

Незважаючи на те, що рівень захворюваності відносно невисокий, порівняно з іншими інфекційними захворюваннями, але високий рівень смертності до 20% від захворівших. Так в Житомирській області з 01.01. 2016 року померло 5 дітей, а в Новоград – Волинському районі у лютому місяці поточного року зареєстровано 2 випадки менінгококової інфекції, одна дитина з яких померла в шестимісячному віці.
Менінгококова інфекція дуже підступна. Вона починається зі звичних, на перший погляд симптомів, а може закінчитись трагічно. Середня тривалість життя, без надання медичної допомоги, складає 9 годин, а смертність після 9 годин захворювання складає 80-100%. Менінгококова інфекція небезпечна всіх вікових груп населення, найбільш вразливими є діти перших років життя. Менінгококова інфекція – сезонна, найбільше випадків захворювання припадає на зимові та весняні місяці. Передається недуга повітр'яно – крапельним шляхом. Інкубаційний період 2-10 днів.
Якщо ваша дитина захворіла раптово, стала млявою, з'явилась гарячка (до 39-40˚С), яка не знімається ніякими жарознижуючими ліками та появилась висипка на сідницях, ніжках та тулубі, негайно викликайте екстрену медичну допомогу. Висипання на шкірі плямисте, може бути різного забарвлення (від рожевого до багрового, краплинних крововиливів та синяків великих розмірів), яке не зникає і не змінює свій колір при натисканні на нього пальцями. До цих основних симптомів може приєднатися блювота, головний біль, збудження, стогнуче дихання, блідість шкірних покровів, холодні кінцівки.
Пам'ятайте: одужання залежить від своєчасного лікування, здебільшого роль грають хвилини! До 9 годин захворювання у дитини є шанс вилікуватись. Хочу ще раз наголосити - при таких симптомах, як гарячка, блювота, висипання на сідницях, нижніх кінцівках та животі, негайно зверніться за медичною допомогою! Здоров'я та життя дитини у Ваших руках!

Людмила Адамівна Кордон,
завідувачка дитячим інфекційним відділенням
міськрайТМО