Друк

«І Лесин дух із слова в душі лине»

.

Життя і творчість Лесі Українки, як видатне явище української та світової культури, притягують все більше шанувальників та дослідників.

Примітно, що в останні десятиліття об'єктом особливого зацікавлення є родина Косачів, зокрема, її початковий, звягельський період, місто Новоград-Волинський, де народилась 145 років тому Леся Українка, де формувався її величний геній. Тому 2016 рік розпорядженням Новограда-Волинського міського голови оголошено Роком Лесі Українки.

Багато заходів з нагоди ювілею поетеси проходили у місті та районі. Новоград-Волинська районна бібліотека для дорослих імені Лесі Українки — найстаріша книгозбірня нашого міста та району. І вже 70 славних років, з 1946 року, вона носить ім'я видатної землячки.

24 лютого 2016 року, з нагоди Дня народження Лариси Петрівни Косач, у нашій бібліотеці проходили «Лесині читання», які вже стали традиційними. На них збираються всі небайдужі до творчості Лесі Українки, поети-аматори нашого краю і юні читці.

Відкрила свято поезії директор районної бібліотеки імені Лесі Українки Лариса Ковалевська, привітала всіх з ювілеєм нашої славетної землячки і побажала творчого натхнення всім учасникам. Ведучою заходу була головний бібліотекар Олена Дяченко. Розпочала свято віршем Валентини Ксендзук «Поспішайте до Лесі щоднини» бібліотекар читального залу Анастасія Осадчук, тим самим поклавши початок літературного потоку, з якого міг напитись кожен небайдужий до поезії.

Цьогорічні «Лесині читання» зібрали поціновувачів творчості Лесі Українки найрізноманітніших вікових категорій. Наймолодшим учасникам Семенюк Катерині (с.Токарів) та Мухладі Максиму (с.Федорівка), відповідно, – 6 і 8 років, а найстаршій, місцевій поетесі Петльованій Марії Мартинівні (с.Чижівка), вже перейшло за шістдесят. Представили читців бібліотекарі таких сіл нашого району: Нова Романівка, Ужачин, Кропивня, Суховоля, Токарів, Броники, Колодянка, Наталівка, Федорівка, Великий Молодьків, Броницька Гута, Ярунь, Яворівка, Чижівка. Багато учасників читань, що самі пишуть вірші, ставали переможцями на різноманітних районних і обласних конкурсах (Юлія Роман і Ілона Нечипорук із с.Нова Романівка, Олена Нагорна із с.Яворівка). Демонстрували свою майстерність в написанні віршів юні поетеси Лілія Шнайдер (с.Броницька Гута), Вікторія Українець (с.Чижівка) і Катерина Онищук (с.Колодянка). Зачарував своїми творами житель села Великий Молодьків, постійний учасник наших свят Петро Пилипчук. Його творчість різноманітна та багатогранна, у його доробку є вірші про маму, про жінку, про Лесю Українку. Захопила своїми віршами глядачів поетеса із с.Чижівка Марія Петльована. Зал гучно аплодував її глибоким, проникливим поезіям. Порадувала всіх присутніх своїм виступом постійна читачка районної бібліотеки для дорослих Діана Матвійчук, яка не просто презентувала вірші, але ще й представила оригінальні прозові твори, а на останок подарувала бібліотеці свої збірочки «Доторкнутись до слова» і «Про безпеку дбаємо – себе оберігаємо». ЇЇ поезії неодноразово друкувались у місцевій пресі. Діана працює вихователькою в дитячому садку с.Токарів і на свято привезла найменшу учасницю - Семенюк Катерину, якій всього 6 років.

Постійними учасниками масових заходів районної бібліотеки є учні Наталівської ЗОШ І-ІІ ст. Разом зі своєю вчителькою Валінкевич Євою Петрівною представили літературно-музичну композицію на твори Лесі Українки.

Виступи читців перемежовувались виконанням пісень на слова віршів Лесі Українки учнями школи мистецтв під керівництвом Інни Степанівни Вовк, постійних читачок нашої бібліотеки Дар'ї Ющенко і Олени Нагорної.
Головний бібліотекар районної бібліотеки Олена Дяченко провела перегляд літератури біля розгорнутої постійно діючої книжкової виставки «Безсмертна Леся Українка – була і є повік жива». І завершився захід віршем Ганни Кичатової «Вона людиною була...» у виконання Анастасії Осадчук.
Присутні на святі гості головний спеціаліст відділу культури РДА Олена Василівна Брацюк та директор міської ЦБС Онищук Людмила Вікторівна виступили в кінці заходу зі словами привітання і побажання успіхів у роботі районній бібліотеці імені Лесі Українки.

Директор Лариса Дмитрівна Ковалевська вручила подяки та подарунки всім учасникам читань та висловила щиру подяку спонсору Березюку Руслану Володимировичу за допомогу в організації свята. Адже вся його родина вже багато років є постійними активними читачами нашої бібліотеки.

Свято пройшло в теплій дружній атмосфері. Всі гості та учасники залишились задоволені і висловили сподівання завітати на читання у наступному році.

Матеріал підготувала методист
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Ніна Нюкало

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
http://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/6198-i-lesin-dukh-iz-slova-v-dushi-line#sigProGalleriac290c9808e
joomlamodniyportal.ru