Друк

Бібліотечне обслуговування: сучасні тенденції, нестандартні підходи до організації роботи з користувачами

.

27 січня 2016 року в районній бібліотеці ім. Лесі Українки пройшов семінар-практикум для сільських бібліотекарів Новоград-Волинського району з питань обслуговування різних категорій користувачів.

На нього були запрошені новопризначені бібліотекарі та ті, які бажають вдосконалити свою роботу в цьому напрямку.

Відкрила семінар-практикум директор районної бібліотеки Ковалевська Л.Д. Вона представила тему семінару та план його проведення. Директор зробила повідомлення «Сільська бібліотека в умовах розвитку інформаційного суспільства» та підвела підсумки здачі звітності бібліотек району за 2015 рік, довела до відома присутніх інформацію про ліквідацію сільських бібліотек району, яка відбувалася у 2015 році та має відбутися впродовж 2016 року.

На семінар була запрошена спеціаліст з питань пам'ятникоохоронної та краєзнавчої роботи відділу культури райдержадміністрації Надія Федорівна Ткачук. Вона провела годину творчої ініціативи «Моє село – моя маленька батьківщина». Надія Ткачук звернула увагу бібліотекарів на написання історії свого села і здачі матеріалу у відділ культури РДА.

Сільські бібліотекарі отримали змістовні консультації від своїх колег з районних бібліотек.
Зокрема, у своїй консультації «Бібліотека – осередок культури: соціально-культурна динаміка розвитку сучасної бібліотеки» Олена Дяченко, головний бібліотекар районної бібліотеки для дорослих, розповіла про сучасні форми роботи для урізноманітнення та вдосконалення своєї діяльності, щоб обслуговування читачів здійснювалося на хорошому рівні, було якісним та ефективним; використання елементів маркетингу - виявлення, прогнозування і формування читацьких потреб; висвітлила джерела нововведень у бібліотеках, нові бібліотечні технології.

Методист І категорії Ніна Нюкало розповіла про нормативно-правові документи з бібліотечної роботи, які обов'язково мають бути в виробничому куточку сільського бібліотекаря: Закони України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», Постанови Кабінету Міністрів України, які стосуються бібліотек.

Зупинилася методист на нових технологіях в бібліотечній справі, особливо на здачі звітності у формі ЕСМаР.

Вона проконсультувала сільських бібліотекарів про ОТГ (об'єднані територіальні громади), різні їх форми, та рекомендації щодо організації надання бібліотечних послуг в умовах ОТГ.

Бібліотекар-бібліограф районної бібліотеки для дітей Олена Бондар наголосила на особливостях проведення масових заходів для читачів-дітей в сільських бібліотеках району, обліку основних показників в щоденнику роботи з дітьми та пошук і запровадження нових форм роботи із читачами-дітьми.

Методист Альона Ющенко зробила аналіз текстових звітів сільських бібліотекарів, виділила найкращих, розповіла про зауваження і надала консультацію щодо подальшої роботи над ними.

Бібліотекар відділу комплектування Мар'яна Семенюк наголосила на перевірки бібліотечних фондів сільських бібліотек у 2016 році та розповіла про оформлення документів передачі фондів бібліотек, які ліквідуються.

Потім бібліотекарі районної бібліотеки для дорослих запропонували цикл заходів з досвіду роботи відділу обслуговування.

Бібліограф Людмила Жинська провела краєзнавчий бібліографічний огляд «В миттєвому плині хвилин» (до 75-річчя від дня народження Михайла Сича).

Бібліотекар абонементу Марія Бака провела перегляд літератури біля виставки-портрету «В поколіннях я озвуся» (до 125-річчя від дня народження Павла Тичини).

Бібліотекар читального залу Анастасія Осадчук провела перегляд літератури біля книжкової виставки «Історичний календар України», присвячений Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту та Дню пам'яті Героїв Крут.

А загальним висновком, якого дійшли учасники семінару після всього побаченого і почутого стало переконання, що головні складові успішної роботи сучасної бібліотеки - бути інформаційно-культурним центром, вільним публічним простором для реалізації ідей та ініціатив, а також грамотна співпраця і налагоджені зв'язки з громадою, владою, бібліотекарями районних бібліотек та району.

Матеріал підготувала
директор районної бібліотеки
для дорослих імені Лесі Українки
Лариса Ковалевська

joomlamodniyportal.ru