Друк

Олександр Федько: Наша задача – в умовах пандемії підтримати ветеранську спільноту Житомирщини

.

Сьогодні, 18 березня, Мінветеранів провело онлайн-засідання Оперативного штабу з питань координації надання допомоги під час пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України найбільш вразливій категорії осіб з інвалідністю внаслідок війни, ветеранам та членам сімей загиблих воїнів.

 

На обговорення було винесено питання надання допомоги ветеранській спільноті, а також отримання роз’яснень стосовно проведення вакцинації.

Від Житомирської облдержадміністрації до наради долучилися заступник голови ОДА Олександр Федько та директор Департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА Юрій Прокопець.

За інформацією Департаменту праці, соціальної та сімейної політики облдержадміністрації, на даний час у Житомирській області обліковується 15,9 тис. учасників бойових дій з числа учасників АТО/ООС, 1,7 тис. осіб з інвалідністю внаслідок війни учасників АТО/ООС та 592 члени  сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС.

За рахунок державних коштів ветеранам війни надається, зокрема: 

– щомісячна знижка плати за житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива і скрапленого газу в межах встановлених норм (особам з інвалідністю внаслідок війни – 100% знижка, учасникам бойових дій – 75%. З 01 жовтня 2019 року дані пільги надаються у грошовій формі (готівковій або безготівковій). Так, у січні-лютому 2021 року проведено нарахування пільг з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій  формі 70,7 тис. особам на загальну суму 140,7 млн грн;

 

– безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, залізничним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання;

 

–  безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

 

–  виплата одноразової грошової допомоги до 05 травня: у 2020 році розміри становили особам з інвалідністю I групи — 4 120 грн; II групи — 3 640 грн; III групи — 3 160 грн; учасникам бойових дій — 1390 грн.

 

Для вивчення нагальних питань сімей загиблих військовослужбовців та демобілізованих військовослужбовців – учасників АТО/ООС, особливо в умовах карантину,  в області  поновлюються  «соціальні паспорти», що дозволяє оперативно надавати допомогу у їх вирішенні.

 

Нагадуємо, що з метою отримання інформації про потреби одиноких громадян літнього віку (в тому числі ветеранів війни) і вирішення питань, пов’язаних з установленням карантину, у Департаменті праці, соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації функціонують телефонні „гарячі лінії”: (0412) 47-47-50, (0412) 47-47-10.

 

Також можна звернутися на електронну пошту Департаменту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Роботу відповідних „гарячих ліній” також започатковано у районах, містах та територіальних громадах Житомирської області.