Друк

Мінрегіон: Працюємо над тим, щоб до кінця року 1000 громад мали власні стратегії розвитку

.

«Сталий і прогнозований розвиток регіонів – головне завдання Мінрегіону. Адже економічне зростання країни загалом починається саме на місцях – соціального та економічного розвитку громад, міст, областей», – зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Впродовж 2019-2020 років прийнято ряд важливих рішень, які стали фундаментальними. Вдалося відійти від старої радянської системи адміністративно-територіального устрою, яка орієнтувалася на тоталітарно-авторитарний режим до нової організації влади, яка ґрунтується на демократичних принципах.

 

Наразі триває процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад.

«Реформа децентралізації є однією з найуспішніших в Україні. Більше того, вона не тільки ефективно працює всередині країни, але й сприяє євроінтеграційним процесам. Нещодавно Європейський Парламент високо оцінив українську реформу децентралізації і навіть закликав Європейську Комісію уважно вивчити її успішні практики  та розглянути їх впровадження в інших державах», – наголосив Олексій Чернишов.

Для того, щоб  робота щодо розвитку регіонів по всій країні була системною та ефективною Мінрегіон розробив і Кабмін затвердив у серпні минулого року Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки.

 

Запропоновано нові підходи до державної регіональної політики, що відповідають сьогоденню та враховують здобутки децентралізації.

 

Центральним об’єктом нової державної регіональної політики визначено різні типи функціональних територій. Також запропоновано відійти від стандартного підходу щодо інвестицій. Кошти будуть спрямовані в тверді та м’які розвиткові проекти. Такі інвестиції мають створювати нові робочі місця не лише в соціальній, а й економічній сфері та стимулювати залучення ресурсів приватних інвесторів.

 

Урядом запропоновано удосконалити систему фінансування регіонального розвитку, у тому числі за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

 

На сьогодні кожна область розробила власну стратегію розвитку, виходячи з пріоритетів Державної стратегії. У всіх 24 областях затверджено регіональні стратегії розвитку на період до 2027 року, які вперше в Україні розроблені на засадах SMART-спеціалізації, та плани заходів з їх реалізації на 2021-2023 роки.

 

Окрім цього, увага Мінрегіону приділяється стратегічному плануванню в територіальних громадах. У 450 громад вже затверджено відповідні стратегічні документи, у 422 громад зараз на етапі розроблення.

 

Саме тому Мінрегіон ставить перед собою амбітний план: до кінця 2021 року – 1000 стратегій громад, які відповідають цілям Державної та регіональних стратегій. А у 2022 році – всі 1438 громад, де були сформовані органи місцевого самоврядування, повинні мати оновлені та затверджені Стратегії розвитку.

 

Нагадаємо, що Президент України зазначив, що для завершення децентралізації необхідно внести зміни до Конституції України щодо відносин між центральними та місцевими органами влади, а також ухвалити законодавство про місцеві референдуми та стосовно самоврядування у міських громадах.