Друк

День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

.

18 травня в Україні встановлено День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу.

Це пам’ять про злочинні акції, сплановані керівною верхівкою колишнього Союзу РСР та здійснені радянськими каральними органами у 1944 році, які привели до масових людських жертв та завдали непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинули на його історичний шлях.

Репресії проти кримчан були унікальні: жоден народ не був позбавлений так надовго своєї географічної пам’яті. Лише у 1989 році депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною. Почалося масове повернення корінного населення Криму на свої землі.

Вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу є важливим ще й тому, що на тимчасово окупованій Російською Федерацією Автономної Республіки Крим масового поширення набули прояви релігійної та національної нетерпимості до громадян України. Все це свідчить про свідому політику етноциду з боку окупаційної влади Російської Федерації.

Нині українці висловлюють свою підтримку кримськотатарському народові, вшановують пам’ять жертв депортації і вірять, що історичну справедливість все ж буде відновлено і кримці будуть повноправно господарювати на своїй історичній території.

Тематичні матеріали про геноцид кримськотатарського народу можна ознайомитися за посиланнями: