Друк

Обережно, ботулізм!

.

Хто ризикує підхопити і як не допустити захворювання

 

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Упродовж  2018 року в Житомирській області було зареєстровано 5 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 5 осіб, в т.ч. 1 дитина 6 років (жителі Новоград-Волинського, Малинського, Ємільчинського, Житомирського районів та м.Бердичева). Випадок в Ємільчинському районі закінчився летально (дорослий чоловік). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: домашня тушонка та консервовані гриби.
В поточному році вже зареєстровано 7 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 7 дорослих осіб (с.Суховоля та с.Тальки Новоград-Волинського району, с.Іванківці та с.Вигнанка Любарського району, смт Першотравневе Овруцького району, міста Новоград-Волинський та Бердичів). Причинами отруєння стали також продукти домашнього виготовлення: кабачки консервовані, ікра кабачкова, сало консервоване, консервовані гриби, тушонка з яловичини.

  Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше). 

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.

У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше - овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

     Ботулізм можна «купити» на стихійних ринках, у маленьких магазинчиках, де немає хороших холодильних камер, або вони старі та брудні.

Він «продається» у комплекті з в'яленою рибою, домашніми м'ясними чи грибними консерваціями, а часом навіть з овочами.

         Для недопущення захворювання на ботулізм Держпродспоживслужба рекомендує:

- виробникам рибної продукції – в літній період виробляти лише патрану рибу;

- операторам ринку – не допускати прийом і реалізацію риби без супровідної документації, в немаркованій тарі, перевезення риби транспортом який не відповідає вимогам у сфері безпечності харчових продуктів , забезпечити відповідний температурний режим на всіх етапах обігу рибної продукції;

- населенню:

- не купувати консервовані продукти домашнього приготування;

- не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;

- відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та свіжої риби;

- дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не  використовувати  зіпсовані овочі та фрукти;

- піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку;

- зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6оС;

- знищувати «бомбажні» (вздуті) банки;  

- не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Начальник Новоград – Волинського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Житомирській області О.С.Коваль