Друк

Урядова комісія під головуванням Ольги Стефанішиної погодила подальші кроки на шляху боротьби з насильством та надання допомоги постраждалим

.

10 листопада під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, за участі першої леді Олени Зеленської відбулося восьме засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

 

 

Під час засідання представники міністерств та інших органів влади, Верховної Ради, Офісу Генпрокурора, міжнародних організацій представили результати роботи із запобігання та протидії різного роду насильству, а також погодили подальші кроки щодо надання комплексної допомоги постраждалим, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (далі – СНПК).

 

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що тісна взаємодія між органами влади, міжнародними партнерами та громадянським суспільством, ще до повномасштабної збройної агресії рф, стала основою стійкості України в умовах війни.

 

Ольга Стефанішина наголосила, що протягом 8 місяців Україна ні на день не зупиняла шлях змін і трансформацій, зокрема пов’язаних з реагуванням на виклики у сфері гендерної рівності, протидії домашньому насильству та насильству, пов’язаного з конфліктом. Вона підкреслила, що прикладом цього, є нещодавна ратифікація Україною Стамбульської Конвенції, що набрала чинності 1 листопада цього року та стала новим етапом у боротьбі з насильством.

«Ратифікація Конвенції стала довгоочікуваним етапом інтенсифікації роботи з протидії будь-яким видам насильства. Це дозволить посилити механізми реагування на СНПК та домашнє насильство. Крім того, це додатковий інструмент захисту тимчасово переміщених українців за кордоном», – сказала Віце-прем’єр-міністр.

Ольга Стефанішина зазначила, що наразі здійснено аналіз відповідності українського законодавства Стамбульській Конвенції та напрацьована дорожня карта законодавчих змін, які дозволять перейти на якісно новий рівень протидії насильству.

 

У свою чергу Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко під час виступу проінформувала, що аналіз відповідності законодавства України положенням Стамбульської Конвенції показав, що змін потребують майже 20 законів та кодексів. Ці зміни допоможуть не лише відновлювати справедливість у відношенні до постраждалих від насильства, шляхом надання їм всебічної та безперешкодної допомоги, а й також дозволять покарати кривдників.

 

Окрему увагу було приділено допомозі постраждалим від насильства в умовах війни. «Сьогодні важко уявити справжній масштаб злочинів, російської федерації в Україні. Важливо, аби вже зараз органи державної влади спільно з міжнародними та громадськими організаціями докладали всіх зусиль для створення ефективної системи захисту і піклування про тих, хто зустрівся із жахом війни», – зазначила Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина.

 

Урядовець також поінформувала учасників заходу щодо перших результатів роботи зі створення мережі центрів допомоги врятованим, які працюють у тісній взаємодії з мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги, аби охопити якомога більше населених пунктів, зокрема нещодавно деокупованих. Вона зазначила, що наразі центри функціонують в 4 містах України: у Запоріжжі, Дніпрі, Львові та Києві, але ведеться робота по їх масштабуванню, зокрема за кордоном.

 

Участь у засіданні зокрема взяли Андрій Костін, генеральний Прокурор України; Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики; Денис Монастирський, Міністр внутрішніх справ; Дмитро Лубінець, Уповноважений ВРУ з прав людини; Марина Бардіна, народний депутат; Хайме Надаль, Представник Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні; Ешлі Мадруні, повірена у справах, Посольство Канади в Україні; Марія Ліндгрен-Салтанова, заступник Глави місії, Посольство Швеції в Україні; Сюзан Кутор, виконуюча обов’язки Директора місії USAID в Україні.

 

Довідково. Комісія з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків створена рішенням Уряду від 2 вересня 2020 року як консультативно-дорадчий орган Уряду під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

 

Основна мета такої Комісії – виконання Україною своїх зобов’язань у сфері дотримання гендерної рівності та сприяння посиленню координації роботи в цій сфері.

 

Інформація з сайту Житомирської ОВА