Друк

Віталій Бунечко підписав розпорядження щодо забезпечення особливостей призову на строкову військову службу під час дії воєнного стану

.

29 жовтня 2022 року набрав чинності Закон від 18.10.2022 р. №2678-IX “Про внесення зміни до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану”.

 

 

Ним доповнено Закон “Про військовий обов’язок і військову службу” новою статтею 18-1, якою визначається, що під час дії воєнного стану:

 

1) призов на строкову військову службу не проводиться;

 

2) призовні комісії створюються для розгляду питань щодо:

 

організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;

 

направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

 

На виконання вищезазначеного Закону начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко 08 листопада  підписав розпорядження «Про заходи щодо забезпечення особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану».

 

Так, для забезпечення керівництва і контролю за діяльністю районних (міських) призовних комісій під час дії воєнного стану, розпорядженням утворено обласну призовну комісію (основний та резервний її склад). Відповідно до розпорядження також мають бути утворені районні та міські призовні комісії.

 

Під час дії воєнного стану районні військові адміністрації та міськвиконкоми повинні організувати медичний огляд осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, а також призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти.

 

Міським, селищним, сільським головам рекомендовано утворити військово-лікарські комісії, що будуть забезпечувати медичні огляди громадян відповідних територіальних громад на базі призовних дільниць районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відділів районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки).

 

Також органам виконавчої влади та місцевого самоврядування області необхідно забезпечити сповіщення призовників про їх виклик до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та підпорядковані їм відділи, забезпечення своєчасного прибуття за цим викликом згідно з вимогами  пункту 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 921.

Інформація з сайту Житомирської ОВА